De Intendant

Wat is een intendant? De baas van een operahuis . Ik kan u zeggen , geen gemakkelijke taak aangezien je niet alleen de solisten voor jouw operahuisprodukties uitzoekt maar ook moet dealen met al die zangers en zangeressen. Om de haverklap komen ze klagen en zeuren op je kantoor. De airco in de repetitieruimte doet het niet of het is  daar veel te koud .Mijn appartement is waardeloos en ligt niet op loopafstand van de opera  Waarom wil die regisseur allemaal van die rare dingen op toneel? Waarom is mijn kostuum nog steeds niet klaar want we zitten al in week 2 van de repetities ( die repetitieweken duren dus 6 weken  en er is tijd zat om die paar lappen nog tot een representabel kostuumpje aan elkaar te naaien door de kostuumafdeling) Maar, ook operazangers klagen graag en veel .

Nu zijn er ook intendanten waarbij je alleen maar de handtekening , meestal groots , onleesbaar en meeslepend en altijd door de getypte tekst heen , op je contract ziet staan. Vaak zijn ze onderweg om andere produkties in het buitenland te gaan bekijken en zie je ze eigenlijk nooit. Dus dan ga je maar oeverloos ouwehoeren bij de casting director oftewel zijn assistent die meestal tot over zijn oren in het werk zit en daar ook niet echt op zit te wachten. Nu was ik nooit zo’n zeikerd maar vond de assistent en castingdirector van de intendant  van de Vlaamse Opera een erg leuke vent met humor. Niks te doen in de pauze dus, we gaan us ff op het vijfde verdiep neuzelen. De thee stond altijd klaar en ach … eigenlijk vond Hein  M ( laten we hem zo noemen want zo heet hij ook ) het ook best wel gezellig. Of ik nog iets grappigs te melden had ?. Mwah niet echt maar ik wilde best wel eens voordoen hoe onze baas na een voorstelling de ruimte binnen stapte waar dan de receptie oftewel nazit was. Een beetje zoals een Mustanghengst die net gevangen is , zijn tanden laat zien en met zijn manen wappert. En dan ben je dus als onnozele impersonator bezig en stapt daar de intendant  Clemeur  himself binnen en zegt : Ik hoorde jullie lachen en dacht ik wil ook wel mee lachen. Dan kun je twee dingen doen: Oftewel je vertelt de laatste repetitiegrap of… je doet hem gewoon nog maar een keer na. Ik koos voor het tweede met gevaar voor eigen zangersleven maar ik had geluk…. de man moest zelf het hardst lachen en zei: Doe ik dat echt zo? Nooit geweten en nu mevrouw Romijn wordt het toch tijd dat u met uw grappen en grollen weer naar beneden gaat want de pauze is bijna voorbij.

In Enschede bij de Reisopera had je dan Louwrens L. Ook zo’n leukerd eigenlijk. Nou ja, niet altijd zo heel relaxed , een Hollander en dus geen Belg . Hij sprak dan ook vaak de woorden: Ik heb vandaag geen tijd voor je La Romijn . Kom straks maar terug zo rond een uur of vijf en dan gaan we heel mischien naar cafe De Bolknak en lullen we daar wel. Klachten kun je kwijt bij Ingrid mijn secretaresse. Maar ik had geen klachten en dus werd het vaak de Bolknak. Totdat ik op een dag toch een klacht had. Ik zong en speelde Das Suesse Maedchen in de  hedendaagse opera Reigen van de geweldige componist Boesmans. Mijn rol was een soort van Lolita met bijbehorende Lolita-outfit en nog gewaagder eigenlijk dan in de film . Het broekje onder de tutu was minuscuul. Geweldig, fantastisch, top! Totdat de regiseusse zich blijkbaar realiseerde dat haar ouders naar de premiere zouden komen. Het broekje werd dan ook verwisseld door  een BROEK . Wel met vlindertjes maar toch…. Ik dus klagen bij Louwrens. Eindelijk ben ik verdorie eens een keer bijna naakt op toneel en nu krijgen we dit ? Mijn billen zijn geweldig en daar is toch niks mee ? Of wel soms? Zo toeterde ik tegen intendant L. Hij zei : Met jouw billen is inderdaad niks mis, ik vind ze fantastisch en geloof me , ik heb er verstand van! Maar jij gaat gewoon die grote broek aantrekken en na de premiere mag je weer in je string rondhopsen en kan de hele wereld weer genieten van jouw perfecte billen . En nu oprotten want ik heb nog wel iets anders te doen!

Tot straks in de Bolknak!

8 gedachten over “De Intendant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s