Kretenzisch bijgeloof

Ik lees vandaag dat de eigenaar van  de biefstuk restaurantketen  Loetje  in Amsterdam van zijn eigen trap is gevallen en het helaas niet overleefd heeft. Het gekke is dat ik nog nooit van Loetje Klinkhamer had gehoord met zijn biefstukken maar Nederlandse vriendin J het er gisteren nog over had.  Geweldige biefstukken , zo vond zij , echt een must om naartoe te gaan wanneer je in Amsterdam bent. Dat de man dan nu blijkbaar niet meer onder ons is zou de nuchtere Nederlander afdoen als puur toeval. Zoniet de Kretenzer. De Kretenzer zou je dan vragen of je wel drie keer op de grond gespuugd hebt terwijl je het over die persoon had. Zoniet? En natuurlijk hebben wij dat niet gedaan , dan heeft het boze oog zijn werk gedaan. Dat heeft overigens niks met roddelen te maken want het woord boos is dan mischien wel een beetje misleidend. Hier is het wanneer je iemand of iets wat iemand bezit bewondert en je dat uitspreekt gebruikelijk om dan even drie keer symbolisch te “spugen” om de vloek van het boze oog  af te wenden.

Zo hebben wij dan ook alweer jaren onze paarden Valentina en de Kretenzische Loui. Ook hier ga je zo’n paard eerst eens “uitproberen” en toen de inmiddels overleden pa van Giorgos  en  ex-man van zijn moeder , de ouwe  Mixalis  hoorde dat wij van zins waren een paard te gaan kopen , belde hij om de haverklap naar de ma van Giorgos om te vertellen dat hij dat een waanzinnig idee vond. Een paard??? Waarom?? En dan ook nog een paddock achter het huis maken en een stal bouwen?? Hij vond het niks en hoeveel geld zou dat wel niet gaan kosten? Enfin, de ma van Giorgos vertelde hem dat het haar huis en grond was en wanneer ik een paard wilde dan zou ik ook een paard krijgen en zij vond paarden ook geweldig. Maar .. terug naar de eerste keer  uitproberen van paard Valentina . Dat ging uitstekend terwijl de eigenaren vertelden dat ze  de prachtige V heel graag kwijt wilden voor het zachte prijsje van maar 1000 euro  , omdat ze onberekenbaar was en zij er voor geen goud meer op zouden kruipen. De tweede keer edoch viel ik ervanaf , kreeg overigens applaus van de eigenaren omdat ik er in een grote boog en heel elegant vanaf viel en zelfs de teugels nog in de handen had. Wel in de rijbroek gepiest van de pijn aan mijn arme heupje maar dat ging ik hen niet aan de neus hangen. We kwamen thuis en de ma van Giorgos vroeg hoe het was gegaan? Wij vertelden dat ik er dit keer vanaf gevallen was maar het paard toch gingen kopen . Meteen werd de telefoon ter hand genomen om Mixalis te bellen en ma Zoi toeterde : Nou, je hebt je zin, door al dat negatieve gepraat over dat paard is Korina ervanaf gevallen. In het vervolg houdt jij gewoon je mond over dat thema , begrepen? En dat paard komt er gewoon. Mij werd uitgelegd dat het hier om een gevalletje boze tong ging omdat die ouwe gek steeds zo zeurde en  negatief oreerde .

Ook paard Loui kwam er en had dan op een gegeven moment koliek. Niet echt heel heftig maar hij lag toch op de grond in de paddock en wilde niet eten. Dus kwam de stiefpa van Giorgos, onze ouwe Giannis, in aktie. Uit de koelkast werd een flesje wijwater, dat meegenomen was uit de kerk, gepakt en de ouwe sprenkelde wijwater over paard Loui terwijl hij er drie keer omheen liep en het een of ander mysterieus gebed prevelde. Een soort van “toverformule” die alleen de oudste man van elk gezin kent en dan weer doorgeeft aan zijn zoon voordat hij sterft. En ziedaar, Loui stond op alsof er niets aan de hand was en ging zijn hooi eten. Ik vond het een wonder, de familie schokschouderde en zei: Zo werkt dat gewoon hier, iemand heeft Loui teveel bewonderd en dat wordt zo’n beest ziek. Omdat ik  dit soort mysterieuze en onverklaarbare zaken fascinerend vind vroeg ik dan ook erover door  en vertelde ouwe Giannis met veel verve een verhaal over een vriend van hem die het boek Solomon van achter naar voren gelezen had. Dat doe je niet want dan roep je eigenlijk de duivel aan en dus … stortte het huis van de man zomaar in elkaar , werd hij gek en sleet zijn laatste jaren in het gekkenhuis ook wel psychiatrische kliniek genoemd. En nee, het was geen aardbeving want we hebben rond  Kreta alleen maar zeebevingen en die zijn te ver weg om dit soort grote schade aan te richten , zo werd er nog bij verteld.

Ook kwam mij ter ore dat de vrouwen hier voodoopoppen maken. Nou, ik was best pissig over het feit dat Giorgos maanden na zijn scheiding  , een keer per week, met zijn ex Eleni  naar de supermarkt reed omdat zij geen auto en rijbewijs  had en ik wel en dus  maar zelf met de boodschappen moest slepen . Ik zei dan ook tegen de zus van Giorgos : Mischien kun jij wel een voodoopop maken die op haar lijkt . Niks met naalden die je erin steekt maar gewoon een hele dikke pop met een enorme kont . Nu weet ik niet of de zus van Giorgos dat ook gedaan heeft , want daar spreek je dan weer niet over, maar de week erna kwam Giorgos thuis van alweer  een keer boodschappen doen met zijn ex en zei: Eleni snapt niet dat ze in een week twee kilo aangekomen is terwijl ze elke dag gaat fitnessen en op dieet is. Heel raar.

I am not Cretan maar ik kon bij dit heuglijke nieuws ook niet calm blijven en dacht: Wat een geweldig eiland met al die mysterieuze zaakjes die blijkbaar gewoon werken.

De boze tong, het boze oog en voodoo ! I love it .

2 gedachten over “Kretenzisch bijgeloof

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s