Wat doet een operazangeres overdag ?

De meest gestelde vraag door leken die je alleen maar zien schitteren op het operatoneel en dat is , behalve  matineevoorstellingen, altijd s’avonds. Ik ben al jaren geleden gestopt om hier een serieus antwoord op te geven want ondanks een hele verhandeling blijf je vraagtekens zien in de ogen van de vraagsteller. Mijn favoriete  antwoord werd dan ook , vooral op recepties na premieres : Dan poets ik de wc’s in de opera . Dan was je gelijk van dat gevraag af en kon je ongehinderd en snel doorstomen naar het champagnebuffet en de hapjes en liet je de vraagsteller, die al zes wijn op had ,  verbluft achter.

Maar ik wil het hier best nog wel een keer uitleggen. Operazangers besteden het grootste gedeelte van hun tijd met reizen. Zit je niet in de auto , dan hang je in de  trein of een vliegtuig op weg naar repetities , voorstellingen en audities. Niet lekker ontspannen maar met zenuwkrampen , waarbij je de te zingen partij of aria’s in je hoofd nog even doorneemt en mee mummelt of bleeert met een eventuele cd in de auto,  vooral wanneer het richting eerste repetitie of auditie gaat. Nu zou je dus zeggen dat je, je over zo’n eerste repetitie geen zorgen hoeft te maken want je bent immers al ingehuurd voor je rol en er zijn officiele contracten ondertekend. Wrong!!!  Meestal wordt je gevraagd door de castingman van zo’n operahuis  en hebben de dirigent en regisseur vaak geen weet over welke zangers er mee gaan doen aan hun allernieuwste creatie. Het ei van Columbus wordt daarin soms geheel opnieuw uitgevonden . En dan kan het best zijn dat jij hartstikke tegenvalt omdat de dirigent vindt dat je toch net niet het juiste stemtype bent en de regisseur je te dik, te dun,te sexy, niet sexy genoeg,  te groot of te klein vindt. Alles is mogelijk. Het is dus zaak om gewoon te relaxen , zorgen dat je, je rol goed kent en maar gewoon je best  doen. Bevalt het niet ? Dan is er nog altijd een clausule in het contract waarin staat dat ze je ook meteen weer kunnen ontslaan maar je wel ruimhartig de helft van je gage krijgt of …. een nieuwe rol aangeboden in een andere produktie. Toch best schappelijk  van die operahuizen. Ik heb het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt . want dat lijkt dan wel een aardige oplossing maar in de operawereld krijg je dan toch het stempel KNEUS  en hebben ze het er nog jaren over. Weet je nog dat  toen en toen , zus en zo eruit geflikkerd werd? Kortom , je bent overgeleverd aan de willekeur van de eerder genoemde dirigent of regisseur.

Zitten de eerste repetities met dirigent en regisseur erop en ben je goedgekeurd dan kun je, je opmaken voor zes weken repeteren . Oh? Maar je kent je muziek toch? Wat valt er dan veel te repeteren? Nou, je banjert niet zomaar wat over het toneel he ?. Elke stap , beweging en emotie wordt uitgebreid besproken met alweer die regisseur en ook het karakter van je rol. Wie ben ik en waarom doe ik dit ? Een complex gebeuren maar wel heel erg leuk. S’avonds keer je dan huiswaarts maar niet heus. Je bent meestal in het buitenland of in een stad ver van huis en dus huur je een appartementje aldaar. Goh, wat spannend? Nou nee, je zit vooral eenzaam  in je eentje te koekeloeren en het ergste wat je kan overkomen is dat de verhuurmevrouw of meneer de WIFI code zo onduidelijk neer gekalkt heeft op een papiertje waardoor het niet te ontcijferen hyrogliefen zijn en je met je laptopje niet online kunt . Je vraagt je dan ook godverend af welke idioot ooit heeft bedacht dat er in zo’n code het cijfer 0 maar ook de letter o voorkomt, niet van elkaar te onderscheiden  . Na twintig keer bellen wordt dat euvel gelukkig meestal verholpen en blijkt soms ook nog eens  dat de router gewoon niet aan stond. Je bent dus als een mathematicus bezig geweest om alle denkbare miljoenen combinaties te combineren maar het kastje stond gewoon niet aan. Dat overkomt niet alleen de “domme” tenor maar ook de “slimme ” mezzo.

Maar dan kan het creatieve werk toch echt beginnen en heb je niets meer te vrezen? Ja, meestal wel behalve wanneer je de regeltjes niet kent . Een van die regeltjes is … Niets maar dan ook niets veranderen aan je uiterlijk wanneer je bijvoorbeeld in een produktie zit waar er geen pruiken worden gebruikt maar je met je eigen haardos een Carmen gaat neerzetten. Ik kende dat regeltje wel maar ging toch de fout in. Getuige volgende anekdote…..

Ik was gevraagd om bij de Vlaamse Opera de schaduwCarmen . Mercedes te zingen ( dat is een van de vriendinnen van Carmen) maar er was een dubbele cast en de andere Mercedes had heel kort gemillimeterd haar en dat bleef ook zo, zoals gezegd… geen pruiken. De regisseur was de wereldberoemde Spanjaard  Calixto Bieito . Een waanzinnig goeie regisseur , zeer omstreden vanwege veel laten we zeggen pornografisch gedoe op toneel waarbij de fake bodyfluids ook vaak stromen  . Hij was trouwens zelf behoorlijk waanzinnig . Elk moment kon de man exploderen om het minste of geringste . In de roddelwandelgangen werd er dan gefluisterd dat dit kwam door zijn cocainegebruik. Neeee, opera is niet zo braaf als alweer de leken denken. Maar goed, ik dacht op een landerige middag waarop ik vrij was, ik ga eens even naar de kapper en laat mijn haar kort  knippen en blond verven. Want die ander had immers een bijna Sinead o Connor-koppie. Helemaal FOUT! Ik liep per ongeluk in het operagebouw Calixto tegen het lijf en hij schreeuwde : What the fuck did you do with your hair? I liked it  like it was before . I hate you, i hate you!! I will throw you out of my production. Ik ook niet misselijk riep: What the fuck is your problem? The other Mercedes  does not even have hair! Et voila , dat was het enige goeie antwoord. Bieito kalmeerde en zei : I am so sorry, i did not mean to yell. You are right but…. i still don’t like your new hairdue but i like what you do on stage . In fact i love it.

En dan kun je eindelijk in je verweggistan appartement met de poten omhoog, genieten van je WIFI-aansluting en zo nu en dan toch natuurlijk een blik werpen op je operascore. Want je weet nooit wat de operadag van morgen weer gaat brengen…..

10 gedachten over “Wat doet een operazangeres overdag ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s